10-те най-скъпи бижута на света

12.07.2012 | 12:30
по статията работи: Александър Димитров
Всяко от тях е било продадено на търг за огромна сума пари
10-те най-скъпи бижута на света
Снимка: Sotheby's

От тиари до пръстени - заможните познавачи не щадят своите средства, за да си осигурят желаните бижута.

Повечето от бижутерийните изделия, за които ще прочетете по-долу, са продадени на търгове, организирани от известни аукционни къщи, и имат наистина впечатляваща история, както и известни стопани.

А най-скъпият предмет в списъка - пръстен с розов диамант, закупен от прочутия британски бижутер Лорънс Граф, надхвърля почти двойно цената на своя подгласник на второ място.

На десето място с 10 милиона долара е този искрящ син диамант във формата на възглавничка. Той тежи 6.01 карата, а отстрани е придружен от овални розови диаманти, тежащи 0.46 и 0.44 карата, поставени в платина. Купувачът е пожелал да остане в анонимност.

Продажбата е счупила всички рекорди за цена на карат на искрящ син диамант и се е провела на 5 октомври 2011 година в Хонг Конг.

10-this-vivid-blue-and-diamond-ring-sold-for-10-million_400

Снимка: Sotheby's

Деветото място с 10.5 милиона долара е отредено за диамантена брошка във формата на панделка, изработка от 1855 г. на французина Франсоа Крамер специално за императрица Евгения, съпругата на френския император Наполеон III (1848-1852 г.).

След като преди близо 100 години е бил продаден от френското правителство, накитът се връща във Франция на 22 април 2008 година. Това се случва, след като президентът на Лувъра Анри Лоарет урежда организирането на търг за брошката, проведен от аукционната къща Christie's ("Кристис") в Ню Йорк.

9-the-louvre-bought-the-empress-eugenie-brooch-for-105-million_400

Снимка: Christie's Auction House

Осмо място, 11.8 милиона долара. Това е пръстен от искрящ розов диамант и диамант, който тежи 5 карата. Той е обсипан с... още диаманти, произведени от прочутата бижутерийна компания Graff ("Граф"). Редкият розов диамант е добит в Южна Африка.

Според сайта на Christie's, цветът на розовите диаманти се получава поради излагането на скъпоценния камък на горещина и налягане по време на транспортирането им в земната кора.

Бижуто е продадено на 1 декември 2009 година в Хонг Конг.

8-a-vivid-pink-diamond-and-diamond-ring-by-graff-diamonds-sold-for-118-million_400

Снимка: Christie's Auction House

Седмо място и 11 милиона долара, платени за сърцевиден диамант, тежащ 56.15 карата. Той е добит в мините "Кулинан" в Претория (Република Южна Африка) - мястото на което през 1905 г. е открит "Кулинан" - най-големият и известен диамант в света, тежал 3106 карата (621,2 грама). Той е подарен на британския крал Едуард VII, който от своя страна възлага на ювелира Йозеф Аскер да го раздроби на по-малки части. В крайна сметка Кулинан е разделен на 9 големи камъка (повечето от които са вградени в короните на британски владетели) и 100 по-малки, голяма част от които са сред най-известните и скъпи и до ден-днешен

Сърцевидният диамант е бил част от специална колекция на бижута, която е била предоставена за продан в Christie's.

Камъкът е обозначен като „Любов от пръв поглед" и е представен на публиката на деня на влюбените Свети Валентин. Продажбата му е осъществена на 18 май 2011 година в Женева

7-this-unmounted-heart-shaped-diamond-sold-for-11-million_400

Снимка: Christie's Auction House

На шесто място с 12.3 милиона долара е тази смесица от изумруд и диамант, създадена по заповед на немския принц Гуидо Хенкел фон Донерсмарк за втората му жена Катарина около 1900 г., а също се вярва, че е принадлежала и (отново) на императрица Евгения.

Бижуто се състои от редица от 11 полирани крушовидни изумруда с общо тегло 500 карата и е закупено от анонимен акционер в Женева на 17 май 2011 година.

6-this-emerald-and-diamond-tiara-that-once-belonged-to-princess-katharina-henckel-von-donnersmarck-sold-for-123-million_400

Снимка: Sotheby's

Пето място и 12.4 милиона долара. То е отредено на гривна във формата на пантера, изработена от оникс и диамант. Преди тя е била притежание на Уолис Симпсън, чиято любовна афера с крал Едуард VIII води до неговата абдикация през 1936 година. Гривната е във формата на пантера, създадена е от ювелирите от Cartier (“Картие”) и е правена по мярка за китката на кралската любима.

Има слух, че бижуто е закупено от поп иконата Мадона.

Продажбата е извършена в Лондон на 30 ноември 2010 година.

5-wallis-simpsons-panther-bracelet-sold-for-124-million_400

Снимка: The Sun

Четвърти в класацията с 15.7 милиона е пръстен, съставем от триъгълен искрящ син диамант, който тежи 10.95 карата, и триъгълен диамант с тегло 9.87 карата, датиращ от 1972 година.

След ожесточена тридневна битка с наддаване негов притежател става азиатски колекционер - на 19 май 2010 в Ню Йорк.

4-this-bulgari-two-stone-colored-diamond-and-diamond-ring-sold-for-157-million_400

Снимка: Christie's Auction House

На трето място с 23.2 милиона е пръстен от правоъгълен наситен розов диамант, който тежи 14.23 карата - нещо изключително рядко за скъпоценните камъни с такъв цвят.

Бижуто е закупено от анонимен наддаващ на 29 ноември 2010 в Хонг Конг.

3-the-perfect-pink-sold-for-232-million_400

Снимка: Christie's Auction House

Класиран на второ място с 24.3 милиона долара е изключително стар диамант във форма на възглавничка с искрящ, наситен сиво-син цвят. Теглото му е 35.56 карата.

Лорънс Граф закупува бижуто през 2008 за около 22 милиона в Лондон, като през 2010 г. шлайфа диаманта с помощта на трима свои помощници.

Произходът на диаманта е Индийското кралство Голконда, като витаят слухове че испанският крал Филип IV закупува бижуто и го включва в зестрата на дъщеря си Маргарита Тереза през 1664 година.

2-the-wittelsbach-graff-diamond-sold-for-243-million_400

Снимка: Christie's Auction House

Победителят на първо място с внушителните 46.2 милиона долара е розов диамант със заоблени краища, тежащ 24.78 карата, който е поставен в щитовидни поръбвания от диамант в платина.

Известният лондонски бижутер Лорънс Граф става негов собственик преди две години. Той купува униката, монтиран върху пръстен, от аукционната къща Sotheby's, след което го преименува на The Graff Pink (букв. "Розовия Граф", "Розовото на Граф"). За последен път уникатът е бил предлаган за продан преди 60 години, когато с него се е сдобил американският ювелир Хари Уинстън. Той е основател на известната бижутерска фирма, носеща името му.

Розовият диамант е най-скъпото самостоятелно продадено бижу на търг за всички времена.

Продажбата е осъществена в Женева на 10 ноември 2010 година.

1-this-pink-round-cornered-rectangular-diamond-sold-for-462-million-to-jeweler-laurence-graff_400

Снимка: Sotheby's

Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...