Рекордна цена за рядък син диамант

Един от най-редките скъпоценни камъни в света - безупречен син диамант, беше продаден на търг в Хонконг за рекордните 7,98 млн. щатски долара, съобщи Ройтерс.

Диамантът вече е най-скъпият продаден на търг скъпоценен камък в света на карат (с 1,32 млн. долара за карат). Така той подобри 20-годишният рекорд на червен диамант, донесъл на времето 926 000 на карат. Купувач е лондонската бижутерска къща "Мусайеф".

Сините диаманти са най-редкият вид цветни диаманти. Камъкът, предложен на търга на "Сотбис" в Хонконг, не е много голям, но е с изключителна обработка и ярък син цвят - ключови фактори, за да достигне рекордната цената.

Загадъчният блясък на сините диаманти отдавна привлича вниманието на богатите и влиятелните хора по света. Прочутият 45,5-каратов диамант "Хоуп" е сменял собственици като крал Луи Четиринадесети, кралица Мария-Антоанета и американската наследница Ивлин Уолш Маклийн, припомня агенцията.

Диамантът "Хоуп" сега се намира в института "Смитсониън" във Вашингтон. Синият цвят се дължи на остатъка от елемента бор в кристалната структура на камъка.

Диаманти с розов и червен цвят се добиват на много места по света - в Бразилия, Индия и Австралия. Единственото място на планетата обаче, където се намират сини диаманти, е мината "Премиер" в Южна Африка.

 

БТА





{START_COUNTER}