Бялото злато - хит за годежни пръстени край морето

Варненци са скептично настроени към новостите в бижутата, купуват по-традиционни неща, твърдят консултанти
Моника Минчева
Мъжете обичат да изненадват любимите си с годежен пръстен, по-рядко идват да избират накита заедно, твърдят консултанти в магазин за бижута. Повечето от тях не знаят какво представлява този пръстен и как да го изберат, затова им помагаме. Случвало се е доста често ние да пробваме пръстените, за да видят клиентите как стои бижуто, разказа продавач-консултантката Антоанела. Пръстените, нарочени за годежни, обикновено са с форма на халка, но с централен камък. Той е само един и обикновено е или скъпоценен, или цирконий. На златните пръстени с проба 14 карата обикновено се слага цирконий, а на тези с 18 карата - полускъпоценни и скъпоценни камъни, обясни продавач-консултантът Иван. Годежни пръстени с цветни камъни се избират по-рядко, но всичко зависи от клиента.
Бижута се купуват най-често за подаръци. В момента клиентите наблягат на бялото злато, тъй като годината е високосна. По принцип през високосна година се носи сребро, но почитателите на златото предпочитат неговия бял еквивалент, твърди продавач-консултантката Нина. Алергичните към златото обаче не бива да се изкушават и от бялото, тъй като то също може да предизвика реакция.
Нерядко се случва, докато клиентите пробват някой пръстен, той да заседне на пръста им. Не режем пръсти, през смях обясняват продавачите, вадим бижуто с по-специални методи. През зимата това се случва по-често, защото хората влизат в магазините от студено на топло и е нормално пръстите им да се разширят, допълва Иван. Когато пръстенът заседне, повечето клиенти започват да дърпат, което утежнява ситуацията, ние ги вадим с въртеливи движения и почти винаги успяваме, разказа Иван. Често се случвало в магазина да идват жени, носили с години един и същ пръстен. Той се е впил в пръста и се налага да го срежем, за да може да бъде коригиран. След това бижуто се дава на златар, който извършва нужните корекции.
Повечето пръстени са създадени така, че има възможност за корекции с поне 4 - 5 размера. Клиентите не трябва да се притесняват, че дадено бижу не им става и преди да са се отказали от него, трябва да попитат дали може да се коригира, обясни Антоанела. Годежните пръстени могат да се коригират доста, тъй като имат само един камък, а халката е тънка. По-трудно обаче е с обсипаните с камъни пръстени, тъй като при корекцията някой от тях може да падне.
Мъжете най-често купуват традиционните пръстени и гривни. Те са доста по-консервативни в това отношение, разказа Нина. По принцип са отворени към нови идеи, но стане ли дума за бижу, си избират нещо, което е от години на пазара. Жените по-често наблягали на новите неща и са податливи на модата. Според Антоанела щом видят някоя приятелка или съседка с дадено бижу, дамите бързат да си купят същото.
В момента най-модното на пазара са плетени бижута, в които няма метал. Варненци обаче все още са скептично настроени и не ги купуват, разказа Иван. Имаме обаче редовна клиентка, която е много запозната, следи тенденциите и си купува най-новите неща, надяваме се тя да ги популяризира. В момента на пазара се предлага изключително разнообразие от подобни накити, повечето са с няколко вида камъни, сред които кристали, седеф, тюркоаз и перли.
В магазина, в който работят Иван, Антоанела и Нина, се предлага всичко най-ново от последните ревюта на накити в Италия. Изложението се прави два пъти в годината - през пролетта и есента. Във Варна обаче модните неща от есенното изложение, започват да се търсят едва през лятото. Собственикът на магазина обикновено присъства и на двете ревюта и поръчва още на място нови бижута, разказа Иван. Всеки месец получаваме и италиански каталози, по които сверяваме тенденциите, допълни той.
На пазара се предлагат предимно италиански, български и турски бижута. В магазина разполагат и с каталог за поръчки, но само от български майстори. Обикновено една поръчка може да бъде изпълнена за около 20 дни. Не можем да си позволим да предложим и каталог на чужди фирми, тъй като при тях тенденциите се сменят много бързо. Често в предприятията за бижута изработват дадена бройка от новия модел, след което я пускат на пазара и когато се изчерпи, просто правят друг модел, разказа Иван.
Цените на бижутата варират в зависимост от изработката и наличието на камък. В момента пръстените от 14-каратово злато с цирконий вървят между 50 и 100 лева, а тези от 18 карата със скъпоценни камъни - диаманти, изумруди, перла или рубин, между 200 и 300 евро. Всички останали бижута са с цени в зависимост от изработката, между 20 и 40 лв. за грам.

 

Източник: more.info.bg 





{START_COUNTER}