Free clock За хубавите неща: Красотата на Фаберже

23 март 2009

Красотата на Фаберже




Тъй като през целия си стаж съм "рисувала" върху восък, знам че изкуството е много трудно. И когато разглеждам известните подаръци за царското руско семейство, изработени от фамилия Фаберже, направо онемявам. Такова изящество и финес. Виждала съм част от тях в постоянната изложба в Кремъл. Много красиви, оставах дълго да ги гледам. И винаги си представях как се изработват, защото ювелирната работа е доста дълъг и сложен процес.





През 1870 година Младия Фаберже наследява работата на ювелир от баща си, като изработва накити, посуда и великденски яйца. 10 от тях той прави по поръчка за цар Александър, 44 за цар Николай. От общо 68 те яйца са запазени 54 и има снимки които показват тяхното великолепие.






19 от тези красиви произведения на изкуството са в Русия, 3 в покоите на английската кралица Елизабет II, а 8 са безследно изчезнали. За нас остава само да се радваме на тази красота и да ги виждаме и гледаме в Гугъл. А съм публикувала само яйцата, изработени по поръчка, защото малко по-малко се настройвам за празниците, които предстоят.









Желая ви приятно гледане на малката колекция на това красиво изкуство.

2 коментара:

Данчо Кьосев каза...

Страхотна статия! Великолепието на твоето присъствие е прекрасно очарование,красота и изящество!

veracooper каза...

Благодаря,г-н dekstar, старая се.