Перлите

“Перлата винаги трябва да се носи като амулет от тези, които желаят блогополучие!” – казва Будабада
   Перлите са съкровището на морето. Те са обвити в тайнственост. Считат се за “подарък от боговете”. Легендата разказва, че сълзите на японската върховна богиня Аматерасо били погълнати от миди, които ги съхранили. От благодарност богинята разрешила на някои миди – сладководни и морски, да отглеждат перли.
   Днес на красивата жена е необходимо перлено бижу, за да подчертае своята изисканост и стил. Безценните бижута подхождат на силната и просперираща дама. За да изтъкнат властта и богатството си, мъжете подаряват скъпи перлени накити на съпругите и любимите си.
   Повече от 4000 години пр. Хр. перлите били сред най-желаните украшения във всички развити цивилизации. Според японците перлата е символ на дълъг живот и успех, синоним на прелест, неповторимост, лъчезарност.
   Всъщност перлата не е естествена част от живата мида, а своеобразна реакция на раздразнение, с което отговаря на нежелано чуждо тяло – пясък, парче черупка или паразит, попаднал и заклещен във вътрешността на черната мида. И тя или го изхвърля, или го обвива в сребристо вещество, наречено седеф. След няколко години, и то много рядко, пластовете седеф оформят перличка около неканения гост. Така, че уместно е да кажем, че перлата се ражда от болката на мидата.
   През ХІІІ век в Китай открили, че перлите могат да се култивират, т.е. да се произвеждат в големи количества, без човек да се намесва в естествения процес на създаването им.
   Японците усъвършенстват техниката на култивиране на перли. След 1930 г. развъдниците в езерото Байуа вече разполагат със сладководни перли без ядро с голяма стойност и тристагодишна гаранция – известни като перли “Байуа”.
   От хилядолетия перлата е символ на свещена мощ, концентрирана във водата, Луната, жената. Перлата съдържа изцяло ин-енергия, която според древните китайци представлява женската, лунната, космическата енергия. Ето защо перлите се зареждат най-силно при пълно слънчево затъмнение. На свой ред перлите зареждат жената с енергия, която благоприятства нейната плодовитост и същевременно я предпазва от пакостни сили.
   Не случайно Шанел възкреси перлата в началото на века и тя триумфира по световните модни подиуми, тайнствена и царствена, само на една платинена нишка – колие, или като каскади от перли. Днес всяка жена, която държи да бъде елегантна и в крак с модните тенденции, носи перли. На границата между магията и медицината, перлата изпълнява ролята на талисман.
   Съхраняване на перлите
   · Да не се третират с парфюм и реактивен крем;
   · Да се носят по възможност по-често – перлата поема влагата и топлината на човешкото тяло;
   · На мястото, където се съхраняват перлите, да се държи влажен памук;
   · Перлите не обичат силната слънчева светлина, тютюневия дим, автомобилните газове и смога.

 

Източник: magi.triada.bg 





{START_COUNTER}