Продават колие на Мария Антоанета

Аукционна къща "Кристис" оповести, че ще предложи за продажба колие с перли на Мария Антоанета на 12 декември, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Френската кралица поверила колието на своя приятелка, малко преди да бъде гилотинирана през 1793 г. Съпругата на Луи XVI, която се надявала да избегне екзекуцията, през август 1792 г. поискала от своя приятелка - графинята Съдърланд, съпруга на британския посланик, да се погрижи за торбичка с перли и диаманти.

Мария Антоанета се надявала, че графинята ще съхрани бижутата на сигурно място. През 1793 г. кралицата била гилотинирана, а бижутата послужили за създаване на две колиета - едното с диаманти, другото с перли. Повече от два века колиетата били съхранявани от семейство Съдърланд.

Именно колието с 21 сиви перли, украсено също с диаманти и рубини, ще бъде предложено за продажба.

Лейди Съдърланд е била съпруга на посланика, двамата са били приятели с кралицата, заяви Реймънд Санкрофт-Бейкър, директор на отдела за бижута в "Кристис".

Повечето бижута на Мария Антоанета са били конфискувани, малко от тях са оцелели. Изработката на колието е изключителна, но преди всичко свързаната с него история го превръща в незаменима вещ.

Голямата рядкост на колието все пак е свързана и с това, че то е останало дълго време у едно и също семейство, допълни Санкрофт-Бейкър.

Очаква се за колието да бъдат платени 350 000 - 400 000 британски лири.

 

БТА





{START_COUNTER}